Pup aanschaffen, waar moet ik op letten?
15 april 2021
Laat alles zien

Checklist voor je nieuwe pup

Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe pup! Anders zou je dit wellicht niet lezen. Je zult dit lezen omdat je het belangrijk vindt dat je de beste zorg biedt voor je pup. Daarnaast vind je het ook wellicht belangrijk dat de omstandigheden voor je pup en de mensen die er leven optimaal zijn. Met deze gedachten hebben ik een checklist voor je gemaakt. Deze checklist kun je onderscheiden in de volgende onderdelen:

  1. Voeding
  2. Accessoires
  3. Beweging
  4. Huiselijke omgeving
  5. Discipline
  6. Verzekering

Juiste voeding voor je pup

Regelmatig hoor je van een hondeneigenaar; ‘je moet dit merk nemen, dit is het beste merk!’. Laat dat nu voor eens en altijd los. Er is namelijk geen beste merk hondenvoer of het beste soort hondenvoer. Iedere hond heeft baat bij het voer dat goed is voor het type hond of waar de hond op moment naar vraagt.

Passende accessoires voor je pup

Als je accessoires koopt, koop dat wat bij jouw pup past. De riem die je wilt kopen, is dit wel geschikt voor jouw type hond? Net als een halsband of een tuigje, denk daar eens over na. Stel jezelf de vraag, als ik mijn pup ga uitlaten, kan ik het beste een riem aansluiten op een halsband of op een tuigje?

Genoeg beweging en rust

Naast genoeg beweging voor je pup, moet hij/zij ook genoeg rust hebben. Een pup slaapt gemiddeld 20 uur per dag, zorg ervoor dat je een mooi plekje in huis hebt waar je je bench plaatst. Het is belangrijk dat je pup zich altijd kan terugtrekken. Een veilige basis waar hij uitrust en slaapt. Slaapt je pup? Laat hem slapen! Hij heeft het nodig.

Is je pup actief en wordt hij een beetje dol? Geef hem positieve aandacht, motiveer je pup dat hij gaat spelen met het door jou aangerijkte speelgoed en kluifjes! Je wilt immers niet dat je pup je bank, stoelen of tafels gaat gebruiken om op te kauwen!

Gezonde omgeving voor je pup

Regelmatig denken mensen dat een pup moet opgroeien in een begrafenis achtig stille omgeving. Niets is minder waar! Dit hangt namelijk sterk af van het type hond dat je hebt en wat je van een hond verwacht. Heb je bijvoorbeeld een gezin met jonge kinderen, dan is het juist goed voor de pup om in een omgeving op te groeien met veel prikkels. Mocht je een hond laten opgroeien in een prikkelarme omgeving, ga er dan vanuit dat hij op latere leeftijd moeilijk met prikkels kan omgaan! Socialiseer je pup dus zo vroeg mogelijk!

Een hond vind het fijn om altijd te kunnen beschikken over een ”eigen’ plekje. Zorg ervoor dat je pup een plek heeft waar hij/zij zich altijd kan terugtrekken om uit te rusten, even tot zichzelf kan komen. Stimuleer regelmatig dat je pup terugkeert naar deze plek wanneer jullie bijvoorbeeld gaan eten, kinderen verschonen of welke situatie dan ook waar jij specifiek de hond even niet bij wilt hebben. Hier kan natuurlijk iedereen zijn eigen keuze in maken, als je maar duidelijk bent!

Ben jij zeker van je zaak?

Discipline is erg belangrijk bij een hond en vooral bij een pup. Ben jij consequent? Ben jij zeker van wat je zegt? Dan komt het helemaal goed! Maar ben jij inconsequent of twijfel je aan de kracht achter je uitspraken? Dan mag je daar eerst aan werken!

Sluit een verzekering af

Sluit niet enkel een verzekering af voor noodgevallen, maar ook een zorgverzekering voor het periodiek onderhoud van uw hond. Denk hierbij aan vaccinaties of nagels knippen. Uiteraard is het prettig dat wanneer je hond iets mankeerd en hij zou geopereerd moeten worden, dat dit wordt gedekt vanuit een verzekering omdat de kosten aardig kunnen oplopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.