chow-chow
Hond met blauwe tong? Deze honden hebben het..
11 maart 2021
Laat alles zien

Gezond samen de buitenlucht in

Wandelen is voor iedereen gezond en uiterst toegankelijk, zowel voor mens als hond (uitzonderingen daargelaten natuurlijk), laat jouw hond dat nou toevallig ook fijn vinden. Je hebt geen dure uitrustig nodig of een enorme voorbereiding om je wandeling te gaan starten. Eigenlijk kan het altijd en overal, of dit nu alleen met je hond doet of in groepsverband. Kun je een excuus bedenken of het niet te doen?

Een goede conditie opbouwen met wandelen

Wandelen is een geweldige manier om een solide conditie op een rustig tempo op te bouwen. Afhankelijk van je huidige staat van conditie start je met een wandeling van 30 minuten per keer. Voordat je er erg in hebt wandel je 1 tot 2 uur per sessie, wanneer je zelf had verwacht je een slechtere conditie had. Begin je met wandelen? Begin dan met 2 á 3 dagen in de week, evenredig verdeeld over de week zodat jouw lichaam en die van je hond in de tussentijd kan herstellen/rusten.

Weinig kans op blessures met wandelen

Wandelen wordt door veel mensen gezien als een sport, je zweet dan niet altijd enorm of je loopt niet constant in een trainingspak, maar het is toch echt een sport! En met deze sport, wanneer je een normaal op jouw conditie aangepast tempo aanhoudt en kwalitatief goede schoenen gebruikt, je nauwelijks kans op een blessure hebt. Geen enkele spier of gewricht zul je extreem belasten! Ga er vanuit dat wanneer dit voor jou goed is en je hond wandelt vanaf het begin mee, hij/zij samen met jouw hierin meegroeit.

 

Welke voordelen heeft wandelen op mijn gezondheid?

  • Wanneer je wandelt, wordt het risico op het krijgen van diabetes aanzienlijk verlaagd met circa 60% kans. De gevoeligheid van insuline neemt in stappen af waardoor je alvleesklier weer aan het werk wordt gezet.
  • Wandelen heeft een positieve invloed op de conditie van je hart- en bloedvaten. Door het verlagen van je bloeddruk en cholesterol gehalte wordt het risico op het krijgen van hartproblemen tot een minimum beperkt. Dit vanaf 1 tot 2 wandelingen per week.
  • Wandelen is enorm goed voor je spieren, botten en gewrichten. Met regelmaat wandelen is gunstig voor je kraakbeen, weinig tot niet beweging leidt namelijk tot vermagering van het kraakbeen en dit kan vervolgens problemen met je gewrichten tot gevolg hebben. Op regelmatige basis wandelen draagt bij aan sterk kraakbeen, sterke botten en sterke spieren.
  • Wandelen heeft ook nog eens een goed effect op je geheugen. Je hersens blijven actief en dit kan leiden tot een vermindering van de kans op Alzheimer. Studies hebben aangetoond dat regelmatig bewegen het risico op Alzheimer met maar liefst 20% tot 50% kan verkleinen.
  • Wandelen kan ook de kans op kanker verminderen. Vooral mensen met darmkanker kunnen baat hebben bij een fikse wandeling, de overlevingskans wordt hiermee vergroot. Idem geldt voor borst- en baarmoederkanker. Natuurlijk is wandelen geen remedie, maar een positieve bijdrage kan het zeker leveren.
  • Heb je last van huiselijke allergieën zoals huisstofmijtallergie of allergie tegen dierenharen/huid? Dan kan het erg goed helpen om geregeld wat frisse buitenlucht op te zoeken. (uiteraard samen met je hond)
  • Wandelen heeft een positief effect op je dag- en nachtritme. Door geregeld veel tijd in de open buitenlucht te spenderen, zal je lichaam vanzelf voelen wanneer het buiten donker wordt en het lichaam moe. Daarnaast zorgt de beweging op zichzelf al voor een bevredigend en rustig gevoel, waardoor onrustig in bed liggen tot het verleden hoort.

60% minder kans op diabetes

tot 50% minder kans op Alzheimer

positief effect op je dag- en nachtritme

Samen met je hond quality time hebben

Samen de buitenlucht verkennen door te wandelen geeft je samen met je hond een moment van quality time. Eindelijk ben je er samen even uit. Ongestoord lekker buiten een wandeling maken zonder leef geluiden.  Jouw hond kan zich lekker uitleven, lekker snuffelen en wanneer het kan lekker een stukje rennen. Hou elkaar tijdens deze wandeling goed in de gaten en hou contact, dit kan ervoor zorgen dat de band tussen jou en je hond steeds maar sterker wordt. Vanaf het moment dat jouw hond een pup is, kun je dit oefenen, let wel op dat een pup niet té lang mag wandelen.

 

Sociaal gedrag van je hond

Tijdens een wandeling met je trouwe viervoeter kom je ongetwijfeld een ander baasje tegen met zijn of haar hond. Voor jouw hond is dit een geweldige manier om te leren hoe hij/zij met andere honden moet omgaan. Het stimuleren van sociaal contact met andere honden vergroot het sociale gedrag waardoor een hond op een prettige manier zelfverzekerd door het leven kan. Laat je hond daarom dan ook lekker rennen en spelen met andere honden wanneer de omstandigheden dit toelaten. Daarnaast zijn andere honden mensen natuurlijk gek op sociale honden.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Schroom niet om even contact met ons op te nemen! 

  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.