Een hond die niet verhaart.. Hoe zit dat eigenlijk?
18 maart 2021
Pup zindelijk maken
Pup in huis? Zo kan je jouw pup zindelijk maken
23 maart 2021
Laat alles zien

Heftige oogziektes. Wat moet je doen?

Oogziektes, virussen, infecties of toch een tumor? Voor de meeste mensen is het lastig om te kunnen bepalen waaraan zijn/haar hond leidt.

Rood vlekje in het oog

Op een zonnige middag toen ik naar Sem keek (12 jarige Podenco-Pointer mix, schat van een beest!) zag ik een rode vlek in zijn oog. In eerste instantie viel het mij op maar er ging totaal geen belletje rinkelen. "Tja, een rood vlekje", dacht ik. Dat is toch niet iets schokkends? Moet ik mij hier zorgen om gaan maken?..

Rode vlek

Een aantal dagen later werd het vlekje intenser van kleur en spreidde het zich ook uit. Sem is altijd erg vrolijk, wandelt graag langere afstanden (vaak tot 9KM per dag) en eet zijn hondenvoer goed, dit was nog steeds het geval. Ondanks het feit dat het voor de rest goed ging met Sem heb ik besloten even te overleggen met de dierenarts. "Kom vanmiddag maar even langs met Sem, dan kunnen we hem eens bekijken en direct even onderzoeken op eventuele afwijkingen" gaf de praktijkassistente aan. Ik aarzelde geen moment en ben met Sem naar de desbetreffende praktijk gelopen, welke op een paar honderd meter van ons huis is gesitueerd. 

Toen we bij de voordeur van de praktijk aankwamen, deed Sem net alsof we rechtdoor gingen en probeerde de voordeur zoveel mogelijk te negeren. Zo'n keurige volger als hij is, volgde hij mij uiteraard naar binnen. In de wachtruimte zaten we 10 minuutjes te wachten, netjes op afstand van andere patiënten uiteraard in verband met de Covid-19 situatie.

Eenmaal bij de dierenarts

"U bent vast met Sem?" Hoorde ik links van mij. "Correct!" antwoordde ik. We mochten mee naar binnen. Sem werd zenuwachtig van de situatie, volgens mij hangt er iets in de lucht bij een dierenarts wat wij mensen niet merken. Maar goed, Sem moest op de behandeltafel getild worden omdat hij er zelf niet op wilde springen, en geloof me, deze jachthond kan dat! Hij deed alleen even of hij er niet toe in staat is, de slimmerd! Dat direct een erg mooie en komische karaktereigenschap van hem!

Omdat Sem maar 20-22 kilo weegt, kon ik hem zelf even oppakken en op de behandeltafel neerzetten. De behandeld dierenarts, nam de temperatuur van Sem, dit was in orde. Vervolgens pakte zij Sem bij zijn hoofd en duwde zijn neus richting het plafond. Met een lichtje scheen ze in het oog om de functies te testen, dit leek allemaal keurig in orde te zijn. "Het oog is wel erg rood, het lijkt op een trauma" zei de dierenarts. "Een trauma?" vroeg ik. "Ja, alsof hij een klap op het oog heeft gekregen" zei ze vervolgens. Dat stelde me enigszins gerust omdat het gemakkelijk te verklaren zou zijn. We wandelen veel, er zijn vaak kinderen in huis welke met Sem spelen. Voor Sem kreeg ik een vloeibare pijnstiller mee en oogzalf om het oog vochtig te houden.

Het werd steeds erger..

Helaas na een aantal dagen werd de plek erger, erger en nog vele malen erger. Het oog werd dikker, het oog werd naar buiten gedrukt, er zal een bolling boven het oog. Vervolgens kwam het derde ooglid enorm naar buiten. Dit alles ging in een enorm rap tempo. Toen ik wederom naar de dierenarts ging zei deze dat ze niet wisten wat het was, dit in tegenstelling tot het eerste bezoek. Zij verwees mij door naar een oogarts in Wageningen, een specialist waarvan ik niet wist dat deze bestond voor (huis) dieren. De afspraak is gemaakt voor 3 weken in de toekomst, mijn gevoel zei al dat het erg ver weg was.

Steeds erger

Op Google ben ik opzoek gegaan naar mogelijke overeenkomsten, welke hond had een soortgelijke aandoening? Wat was de naam van deze aandoening? Was het iets erfelijks? Of is het een bacterie? Of misschien een tumor? Ik kwam tot de volgende mogelijke conclusies:

Cherry-eye (kersenoog)

In eerste instantie was ik er heilig van overtuigd dat dit het geval was omdat het er exact zo uitzag. Echter, wat niet overeen kwam was het feit dat het oog van Sem naar buiten werd gedrukt en er een bolling om het oog aanwezig was. Dit duidt op het feit dat er iets meer aan de hand is.

Cherry eye

(Epi)scleritis

De symptomen van Scleritis leken overeen te komen met de symptomen welke Sem had. Echter verklaarde dit de enorme verdikking achter zijn oog niet, welke zijn oog naar buiten drukte. Daarom was ik er ook niet van overtuigd dat dit de aandoening was.

episcleritis

Uveitïs

Uveïtis is een ontzettende pijnlijke en heftige ontsteking van verschillende of enkele delen binnen het oog. Deze ontsteking verklaarde dus niet het derde ooglid welke bij Sem was vergroot en buiten het oog kwam. Ook leek de pupil niet te zijn veranderd waardoor ik vrij snel kon concluderen dat dit waarschijnlijk niet de aandoening was. 

Uveïtis

Oogbolprolaps

Wanneer een oogbol uit de oogkas naar voor komt, kan het duiden op een oogbolprolaps. Dit is een aandoening welke je tegenkomt bij honden met een platte snuit. Dit is vaak een gevolg van een trauma, bijvoorbeeld wanneer een hond is gebeten door een andere hond of in zijn nekvel is gegrepen. Ook dit bleek niet geval te zijn na vergelijken van foto's en overleg met de dierenarts.

oogbolprolaps

Na enkele dagen werd het alsmaar erger, zijn oog was bijna niet meer te zien, dus ik belde weer met de dierenarts. Gelukkig mocht ik direct komen. Toen ze Sem bekeken zeiden ze dat het erg op een tumor leek, dit omdat het zó snel zó groot is geworden. Omdat er een vermoeden was dat het een Mastocytoom was konden ze Sem preventief Prednison geven om ervoor te zorgen dat de mogelijk tumor zal slinken. Ze gaven Sem deze injectie nadat er een biopt was genomen van zijn uitpuilende derde ooglid. Ook werd er tijdens dit onderzoek  zijn bulten aangeprikt welke gelukkig vet bleken te zijn.

Prednison sloeg aan

De prednison (eigenlijk Dexamethason, de sterkere variant) welke met een injectie is toegediend lijkt te hebben geholpen. De zwelling welke het oog naar voor drukte lijkt met +- 80% te zijn geslonken! Wauw! Dit is iets wat we niet hadden verwacht. Echter zou dit moeten duiden op het feit dat er zich een tumor achter het oog bevindt. Wanneer het een bacteriële infectie was geweest hadden de bacteriën nu feest gevierd omdat de weerstand van Sem dankzij de prednison is gekelderd. Maar zeker weten doet nu niemand..

De uitslag

Op 's vrijdags hebben ze een biopt genomen van de uitpuilende derde ooglid en dinsdag kregen we de uitslag. Wat de dierenarts had verwacht (dat er een tumor cellen in zouden zitten) bleek niet het geval te zijn. Sem heeft dus géén tumor aan zijn derde ooglid. Echter kunnen ze niet uitsluiten wat er achter het oog zit. Hiervoor zou een CT scan gemaakt moeten worden bij een andere praktijk. Deze CT scan kost 600 euro. Het enige wat deze scan zal doen is het één en ander uitsluiten. Ze kunnen dan achter het oog kijken om te zien wat er gaande is. 

Wat moet ik dan doen?

Mijn advies naar aanleiding van mijn ervaring is dat wanneer je iets niet vertrouwt je direct een dierenarts moet inschakelen. Het kan namelijk geen kwaad dat een ervaring specialist hier even naar kijkt. Daarnaast is het denk ik in de huidige tijd onverstandig als je zelf niet even Google erop naslaat. Ga opzoek naar vergelijkingen, zijn er andere honden welke oogaandoeningen hebben of hebben gehad? Wat is de naam van deze aandoening? Hoe ziet het eruit? Zijn er foto's van? In hoeverre kun je dit vergelijken met de aandoening van jouw hond? Ik denk dat je waardevolle informatie kunt verzamelen op internet welke jouw dierenarts als input kan gebruiken. Geloof het of niet, specialisten maken ook gebruik van Google om vergelijkingen te maken wanneer ze een aandoening niet eerder zijn tegen gekomen. 

Wat ook een belangrijk aspect is, is doorzetten. Laat het er niet bij zitten, laat je vooral niet afwimpelen. Ik ontdekte dat het steeds erger werd en niet meer houdbaar voor mijn hond. Ik wilde dat ze er wéér naar gingen kijken, bij de derde keer krijg hij Prednison waardoor de bolling boven zijn oog met 80% slonk. Via deze manier heb ik voor Sem verzachtende omstandigheden gecreëerd, dat wil je toch ook voor jouw hond wanneer hij/zij pijn heeft?

Sem zit nu ongeveer ene week aan de Prednison, de klachten nemen met een enorm rap tempo af. De volledige bolling is weg. Daarnaast zit Sem nu op een puur en rauw vlees dieet. Dit is diepvriesvoer welke ik nu op voorraad heb. In mijn beleving is het belangrijk je hond zoveel mogelijk pure voeding te geven.

Sluit een hondenverzekering af! Dat is mijn advies! Je kunt voor enorme financiële verassingen te komen staan. Mensen zijn verzekerd van zorg, dit is niet vanzelfsprekend voor je hond. Wanneer je geen verzekering hebt, mag je alles zelf betalen. Ieder pilletje, iedere injectie, iedere diagnostiek en uiteraard iedere ingreep! Dat is niet grappig..

Hier even een overzicht van de kosten die je maarzo hebt:

Onderdeel Tarief
Consult +- €50,-
CT Scan

€600,-

Celonderzoek +- €80,-

Of het consult een half uur duurt of 5 minuten, een consult heeft een vaste prijs. Dus 3 keer 5 minuten kijken, kost je gewoon €150. Daarnaast kun je je bedenken dat ieder pilletje, zalfje en iedere injectie ook geld kost. Medicijnen kun je zelf niet zomaar bestellen omdat hier een recept voor nodig is. Je bent dus erg afhankelijk van je dierenarts en de kosten die zij in rekening brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.