chow-chow
Hond met blauwe tong? Deze honden hebben het..
11 maart 2021
Steeds erger
Heftige oogziektes. Wat moet je doen?
21 maart 2021
Laat alles zien

Een hond die niet verhaart.. Hoe zit dat eigenlijk?

hond die niet verhaart

Een hond die niet verhaart klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Ze lijken steeds meer populariteit te krijgen en mensen zijn daarom ook bereid om duizenden euro’s te betalen voor hun dier. Een belangrijke oorzaak waarom dierenvrienden naar hypoallergene hondenrassen zoeken komt omdat een allergie voor honden steeds normaler is tegenwoordig.

Verharen is een groot probleem voor veel huisdierbezitters, dus een hond die hier geen last van heeft is weer een extra vinkje dat aangekruist kan worden op de wenslijst. Sommige denken dat een hondenallergie enkel getriggerd kan worden door de haren die een hond loslaat. Dit is helaas niet het geval. Er zijn meerdere oorzaken die wel degelijk invloed hebben op een allergische reactie, namelijk:

 • Huidschilfers
 • Haar
 • Speeksel
 • Serum

Verschillende bronnen op internet geven aan dat urine en ontlasting ook allergische reacties kunnen uitlokken. Echter, uit onderzoek van de WUR blijkt dat er geen significante allergene activiteit ontstaat. Als je opzoek bent naar honden die niet verharen kan je onderstaande lijst bekijken voordat je de puppy schappen van je dierenwinkel leeg koopt! Het is natuurlijk niet zo dat honden niet verharen, elke hond laat haar los net als dat mensen doen. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat er een reële kans is dat je alsnog allergisch bent voor een hond die als hypoallergeen bestempeld wordt.

Welke honden verharen niet ?

De vraag “Welke honden verharen niet” is hierboven al enigszins beantwoord. Elke hond verhaart, hypoallergeen of niet. Je zult altijd hondenharen vinden in het huis, op kleding of op de bank, als jouw hond daar op mag tenminste. Om dit verlies van haar tot het minimale te beperken zijn er wel een aantal stappen die ondernomen kunnen worden met betrekking tot de voeding van je hond. Een hond die kwalitatief goed voer krijgt en eventueel aanvullende supplementen zal natuurlijk een betere vacht hebben dan een hond die dit niet heeft.

Uit ervaring kan ik vertellen dat een goede vachtverzorging van de hond, bij ons thuis de losse haren drastisch heeft verminderd. Wij hebben geen zogenaamde hypoallergeen hondenras maar een hond met een lekkere warme onderwol. Twee keer per jaar flink in de rui, daar is niet tegen op te borstelen. Maar toch hoort het erbij.

Dagelijks borstelen en stofzuigen is de tip die ik mee wil geven. Een hond heeft natuurlijk losse en dode haren in zijn vacht. Als je de vacht goed onderhoudt door regelmatig te borstelen kunnen die haren die je eruit gehaald hebt in ieder geval niet meer op de grond vallen.

Hier onder een lijst met hondenrassen die niet verharen(minder snel een allergische reactie zouden veroorzaken).

 

Kleine honden die niet verharen

 • Maltezer

maltezer

De maltezer staat bekend om hun prachtige zijden witte vacht, en het mooiste hiervan is dat deze haren niet blijven plakken aan je kleding of het meubilair.  Het zijn enorm lieve honden, energiek en een tikje aanhankelijk. Ondanks dat dit een kleine hond is, maakt hij dit dubbel en dwars goed met zijn enorme energie en fantastische karakter.

Ondanks dat Maltezers niet verharen, betekent dit niet dat dat de vacht geen verzorging nodig heeft. Deze hond dient regelmatig geborsteld te worden. Af en toe een bad kan ook geen kwaad, maar niet te vaak natuurlijk!

Wist je dat ze de exacte origine van de Maltezer onbekend is? Ze denken dat deze hond gerelateerd is aan de Tibetaanse terrier, maar dit weten zij niet zeker.

 

 • Tibetaanse Terrier

tibetaanse terrier

De Tibetaanse terrier is het levende bewijs dat hypoallergeen niet gelijk is aan geen haar. Ze staan op de lijst omdat deze hond minimaal verhaart, maar je hebt je handen vol aan het onderhouden van de vacht van deze pluizenbol.

Door zijn compacte afmetingen wordt de Tibetaanse terrier al snel weggezet als eens gezelschapsdier of schoothondje maar niets is minder waar. Door zijn compacte en stevige lijf en het vermogen om goed te kunnen springen wordt deze hond ingezet als herdershond. In zijn eigen beleving is hij dan ook een hele grote hond en zo gedraagt hij zich ook.

Een misvatting over dit ras is dat zij niet kindvriendelijk zouden zijn. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen maar over het algemeen zijn Tibetaanse terriers vriendelijk en vredelievend naar kinderen. Het is belangrijk dat kinderen goed worden opgevoed over hoe zij met de hond moeten omgaan. Geen enkele hond vindt het leuk als er in zijn oog wordt geprikt of aan zijn oor wordt getrokken.

 

 • Shih Tzu

Shih Tzu

Shih Tzu, de Chinese leeuw. Deze honden verhalen minimaal, je hebt enkel last van haren die gebroken zijn of die je er tijdens het borstelen uithaalt.

Shih Tzu’s zijn aanhankelijke en lieve honden die erg trouw zijn aan hun baas. Maar mijn ervaring leert dat ze ook erg eigenwijs kunnen zijn en een eigen wil hebben! Zijn uiterlijke verschijning maakt hem al snel de perfecte schoothond. Maar de Shih Tzu die ik ken komt echt niet vrijwillig bij mij op de bank liggen. Maar dit maakt hem niet minder leuk!

De vacht van dit ras stopt niet met groeien en komt op de grond te hangen als je dit niet knipt of laat knippen. Dagelijkse vachtverzorging is van essentieel belang. Door de vacht regelmatig volledig tot op de huid te borstelen voorkom je klitten. Vergeet hierbij niet de oren en oksels. Dit zijn plekken waar snel knopen vormen en haar gaat vilten.

 

 • Brusselse Griffon

brusselse griffon

De Brusselse griffon staat om zijn waakzaamheid. Je zult deze hond horen blaffen, en hij geniet daarvan. Daarnaast zijn deze honden vriendelijk tegenover de mens. Dit ras verhaart weinig maar heeft wel de nodige zorg nodig. Regelmatig borstelen om klitten en knopen te voorkomen en zijn baard moet regelmatig schoongemaakt worden.

De Brusselse griffon is een hond met een krachtige expressie wat hem als favoriet maakt voor gebruik in films en series.

 

 • Yorkshire Terrier

yorkshire terrier

Dit pittig en avontuurlijke hondje moet niet veroordeeld worden vanwege zijn afmeting! Een Yorkshire terrier ziet zichzelf niet als een klein schattig hondje en kan af en toe zijn eigen wil laten zien. Van origine werd dit ras gefokt om knaagdieren te vangen, Yorkies zijn loyale en toegewijde metgezellen.

De Yorkshire terrier is een ras waarvan de honden vrijwel geen haar verliezen. Echter, het lange haar van deze hond heeft wel de nodige aandacht nodig. Minimaal twee keer in de week dient de vacht goed gekamd en geborsteld worden. Dit doe je laag voor laag. Dagelijkse inspecteren op viezigheid en klitten in de vacht wordt geadviseerd. Indien je de lange vacht niet dagelijks kan bij houden is het een optie om een aantal keer in het jaar naar de trimsalon te gaan. De vacht wordt dan makkelijker te onderhouden omdat het haar iets korter is. Sommige hondenbezitters laten hun Yorkie vaak een keer per seizoen trimmen.

 

 • Havanezer

havanezer

Havanezers zijn een relatief onbekend ras waarvan niet heel veel mensen van het bestaan afweten. Maar de Havanezer stijgt in populariteit. Steeds vaker is de hond een gewilde deelnemer op tentoonstellingen.

De havanezer verhaart niet. Haren die gebroken zijn blijven in de vacht zitten en deze zal je er zelf moeten uitborstelen. Als dit niet gebeurt zal de vacht snel knopen en vilten. De vacht van de volwassen Cubaanse vriend vereist veel onderhoud. Het is van belang dat deze hond regelmatig geborsteld wordt om het vilten van de vacht te voorkomen. Daarnaast worden de oren regelmatig geplukt en worden de haren op het hoofd vastgezet met een elastiek of speldje zodat het haar niet in de ogen komt en op deze manier oogontstekingen voorkomen kunnen worden. Als je niet zo van de elastiekjes bent kan je natuurlijk ook het haar op zijn hoofd korter houden door af en toe te knippen.

 

 • Schotse Terrier

schotse terrier

De Schotse Terrier is een stoere, dappere maar toch enigszins gereserveerde hond. Het is absoluut geen allemansvriend maar wel loyaal aan zijn baas. Dit ras houdt er niet van als hij direct in de ogen aangekeken wordt.

De vacht van deze hond vraagt veel aandacht en om deze klitvrij te houden dient er toch op dagelijkse basis geborsteld te worden. Belangrijk is dat de kop en onderkant elke dag geborsteld worden. De rest van het lichaam zal met 2 of 3 keer per week borstelen voldoen. De vacht van een Schotse terrier voelt dik en draadachtig hard. Normaliter gaat men minimaal 2 keer per jaar naar de trimsalon om de hond te laten plukken.

 

 • Border Terrier

border terrier

Border terriers zijn makkelijk opvoedbare honden. Echter betekent dit niet dat hij geen opvoeding nodig heeft. Zonder opvoeding zal deze hond snel door hebben dat hij zijn eigen regels kan gaan bepalen.

Het onderhouden van zijn vacht is relatief gemakkelijk. Door hem af en toe te borstelen en kammen zal je zien dat zijn vacht goed op peil blijft. Ondanks dat er gezegd wordt dat dit een hypoallergeen ras is, verhaart deze hond zeker wel. Tijdens de ruiperiode zal je absoluut haren op de grond tegenkomen. Om dit tot het minimale te beperken is het verstandig om tijdens deze periode vaker te kammen dan normaal.

 

 • Lhasa Apso

lhasa apso

De Lhasa Apso is een loyale, liefdevolle kindvriendelijke hond. Dit ras is een uitermate geschikte kandidaat om in een appartement te leven. Dit ras wordt hypoallergeen genoemd omdat ze niet verharen, weinig huidschilfers loslaten en zelden kwijlen. Wel zijn ze heel energiek en speels maar deze behoeften zijn relatief eenvoudig te vervullen. Van origine werd dit ras gefokt als waakhond, dus ze hebben de neiging om overmatig te blaffen.

Lhasa Apso’s zijn langharige honden, en net als andere langharige honden heeft zijn vacht aardig wat onderhoud nodig. Het is belangrijk om de vacht dagelijks te kammen om een mooie zijdeachtige vacht te houden. Als je hier geen zin of tijd voor hebt is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om een de hond een korter kapsel te geven.

 

 • Bichon Frise

bichon frise

De Bichon Frise is een zeer intelligente hond die zeer gehecht is aan zijn baas. Hij is gevoelig, bewegelijk, en meegaand. Deze honden doen het goed heel in gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

De vacht van dit ras groeit tot een lengte van ongeveer 15 cm. Hoe langer zijn vacht is, hoe moeilijker dit de vachtverzorging maakt. Door zijn vacht regelmatig te (laten) trimmen maak je het jezelf een stuk eenvoudiger om zijn vacht klitvrij te houden.

Dagelijks kammen en borstelen is gewenst om klitten te voorkomen. Als deze hond een knoop heeft blijft deze vanzelf haken achter de kam. Borstel de knoop uit met een klittenborstel. Plekken waar het haar snel gaat knopen is vooral in de nek, in zijn baard, achter zijn oren, onderbeen en oksels. Knopen vormen zich meestal tegen de huid en gaat uiteindelijk vilten. Door regelmatig te borstelen en kammen voorkom je dit en bespaar je jezelf een hoop tijd. Het kost veel tijd om deze knopen uit te borstelen. Indien je er een klit echt niet uit krijgt kan je hem altijd voorzichtig uitknippen.

 

 • Chinese Naakthond

chinese naakthond

De Chinese naakthond is waarschijnlijk een afstammeling van de Afrikaanse naakthond en is door de Chinezen doorgefokt in een kleiner formaat. De hond werd op schepen ingezet waar zij jagen op muizen en ratten. Een voordeel hiervan was dat vlooien van de ongedierte niet kon overspringen naar de hond, deze heeft tenslotte geen dier.

Dit ras is niet volledig haarloos. De bedoeling is wel dat de vacht zo goed als ontbreekt maar op de staart en benen groeit er wel haar. En uiteraard natuurlijk de mooie kuif op het hoofd.

 

 • Cairn Terrier

cairn terrier

Werd vroeger in Schotland gebruikt om op ongedierte te jagen tussen steenhopen.

Cairn vertaalt in het Nederlands naar ‘steenhoop’

De Cairn Terrier is een vrolijke en levendige hond die soms een tikje eigenwijsheid kan tonen. Het is een dappere, zelfstandige hond die toch ook wel erg van aandacht houdt. Ze houden heel erg van spelen en achter dingen aanrennen maar het allerliefst graven ze.

Cairn terriers moeten wekelijks goed door geborsteld worden om viezigheid te verwijderen en om knoopvorming te voorkomen.

 

 

 

Grote hond die niet verhaart

 • Poedel

poedel

Poedels zijn er in verschillende maten, namelijk: toy, dwerg, middenslag en de koningspoedel. Vachtverzorging van een poedel neemt veel tijd in beslag, maar niet alleen tijd, ook geld. Dagelijkse verzorging is goed zelf te doen, met een pinnenborstel met kromme pinnen en een grove kam kom je al een heel eind.

Met de borstel kan dagelijks geborsteld worden voor normaal onderhoud van de vacht. De borstel moet wel zachte pinnen hebben die prettig op de huid aanvoelt. De kam kan gebruikt worden om een keer in de week de vacht eens goed door te kammen.

 

 • Ierse Waterspaniel

ierse waterspaniel

Ierse Waterspaniels hebben veel onderhoud en verzorging nodig. Dagelijks borstelen is nodig om matten te voorkomen. Regelmatig naar de professionele timsalon is nodig. Het grootste deel van zijn lichaam wordt bedenkt door mooie strakke krullen. De uiteinden van de achterporten, zijn kop en staart hebben korter, glad haar. De krullen worden bekleed door een vrij compacte ondervacht. Toch verhaart dit ras vrijwel niet.

 

 • Portugese Waterhond

portugese waterhond

De Portugese waterhond leefde ooit langs de kust van heel Portugal en werd gebruikt om vissen de netten in te drijven, verloren uitrusting uit het water te halen en als postbode tussen wal en schip. Tegenwoordig zijn de taken van deze honden vervangen door technologie, maar wordt dit ras nog wel ingezet als hulphond op het water.

Dit ras is hypoallergeen maar heeft wel het nodige onderhoud nodig. Portugese waterhonden kunnen twee soorten vacht hebben namelijk met compacte krullen of golvend haar. Met beide varianten heb je niet te maken met onderwol, maar er moet wel regelmatig geborsteld worden om klitten en vilten tegen te gaan.

 

 • Kerry Blue Terrier

kerry blue terrier

Kerry Blue terriers zijn de perfecte werkhonden. Het is een slimme onafhankelijke hond die kan speuren en apporteren, hij bewaakt uw huis door je te waarschuwen voor vreemde dingen rondom je huis. Het is een actieve en sportieve hond die je huis en tuin vrijhoudt van ongedierte.

De vacht van dit ras vergt niet veel onderhoud. Dagelijks borstelen en twee keer per week goed kammen om knopen en vilten te voorkomen. Een bezoek aan de trimsalon zal 1 keer in de 6-8 weken moeten plaatsvinden.  Begin bij deze hond al op vroege leeftijd met vachtverzorging zodat de hond hier op jonge leeftijd al aan went, en op latere leeftijd een geaccepteerde gewoonte is geworden.

 • soft coated wheaten terrier

soft coated wheaten terrier

De Soft Coated Wheaten terrier is een echt roedeldier, en zal het gezin ook zo zien. Deze hond wil graag onderdeel zijn van het gezin, dit maakt hem een ideale kandidaat als huishond. Deze hond is erg actief en speelt graag buiten. Als zij de kans krijgen om buiten stoom af te blazen zullen ze over het algemeen binnen een stuk rustiger zijn.

De vacht van dit ras is relatief eenvoudig te onderhouden. Ze verharen het hele jaar door niet. Gebroken haar zal voor het grootste deel blijven hangen in de vacht. Door deze hond 2 of 3 keer per week te borstelen verwijder je deze haren.

 

 • Schnauzer

schnauzer

De Schnauzer is een intelligente hond die hoog in zijn energie zit. Een actieve zelfstandige hond met een jachtinstinct. Deze honden werden gefokt als waakhond rond het huis en als ongediertebestrijder. Deze hond kreeg de bijnaam “Rattler” omdat hij in een mum van tijd de omgeving vrij krijgt van ratten.

Grote Schnauzers worden tegenwoordig ingezet om samen met de mens te werken als bijvoorbeeld politiehond, speurhond, drugshond etc. Hier onder is een filimpje te zien van een grote Schnauzer die als beschermhond getraind is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *