Gezond samen de buitenlucht in
9 maart 2021
Een hond die niet verhaart.. Hoe zit dat eigenlijk?
18 maart 2021
Laat alles zien

Hond met blauwe tong? Deze honden hebben het..

Misschien zie je ze buiten wel eens lopen, een prachtige hond die enigszins qua uiterlijk op een leeuw lijkt en een lange, legendarische geschiedenis heeft. Maar niets valt zo erg op als haar tong. De Chow is een hond met blauwe tong waardoor zij zich onderscheidt van bijna alle andere hondenrassen. Maar waarom heeft de Chow een blauwe tong? En zijn er andere honden die ook een blauwe tong hebben?

Waarom heeft een Chow Chow een blauwe tong?

Chow’s zijn een van de oudste rashonden ter wereld. Er zijn beelden en schilderijen teruggevonden die dateren tot 206 B.C., en men beweert bewijs te hebben dat dit ras nóg ouder is dan hierboven aangegeven. Lees hier meer over de historie van de Chow.

De enige verklaring tot nu is het feit dat een Chow meer pigmentcellen in hun tong heeft waardoor deze blauw kleurt.

Historisch Chinese beeld van de Chow Chow.

Pigment is hetgeen dat ervoor zorgt dat een hond een bepaalde kleur krijgt. Pigmentcellen bepalen de kleur van de vacht, hun tong, de oogkleur, de huidskleur, de pootkleur etc. Deze pigmentcellen worden tijdens het voortplanten van de ouders doorgegeven aan het nageslacht.

Honden bezitten enkel over twee primaire soorten pigment. Deze twee pigmenten zorgen voor alle mogelijke kleurcombinaties van onze honden. Als je hier over nadenkt dan is dit natuurlijk ontzettend bijzonder gezien de enorme verscheidenheid aan uiterlijk van de honden.

Pigmenten

  • Phaeomelanine
  • Eumelanine

Beide pigmenten hebben een standaardkleur die door minimale genetische modificaties allerlei verschillende kleuren kan creëren. Door deze genetische modificaties worden de pigmenten aangesterkt of juist verzwakt. Dit veroorzaakt het verschil in kleur.

De standaardkleur van Phaeomelanine is rood. Dit pigment zorgt ervoor dat enkel en alleen de vacht kleurt naar de genetische bepaling. Met de kleur rood worden verschillende tinten bedoelt zoals dieprood (Ierse Setters) tot licht crème, goud, oranje en geel.

Phaeomelanine

Wellicht leuk om te weten is dat phaeomelanine ook verantwoordelijk is voor het rode haar en/of sproeten bij mensen.

Eumelanine heeft standaard de kleur zwart. Het verschil met phaeomelanine is dat eumelanine verantwoordelijk is voor de kleuring van meer dan alleen de vacht. Eumelanin is onder anderen verantwoordelijk voor het kleuren van de neus, lippen, tong en ogen.

Alle zwarte delen van een hond worden veroorzaakt door eumelanine. Sommige honden bezitten genen die deze zwarte kleur omzet naar een andere kleur. Denk hierbij aan de kleur bruin, blauw of Isabel(bleekgeel achtig).

Waarschijnlijk zeg je nu tegen jezelf “hoe zit het dan met witte honden?”. Wit is niet echt een kleur. Dus wit haar bij honden wordt dus ook niet veroorzaakt door pigment, maar door het gebrek aan pigment. Witte delen op honden worden dus veroorzaakt voor het missen van pigment in de aanwezige cellen. Soms heeft dit effect op alle delen van de hond. Dit is vergelijkbaar met albino’s, wat je bij de mens ook zit.

Ondanks dat er een hoop bekend is over honden en hun kleuren is er geen wetenschappelijke onderbouwing waarom juist deze hond een blauwe tong heeft, of dit altijd al zo was of wanneer het begonnen is. Wel is het zo dat rasechte Chow Chow’s altijd een volledig blauwe tong hebben.

Vroeger toen men nog fantasierijk was hadden zij hele andere onderbouwingen over waar de blauwe tong vandaan komt. Een Chinese legende zegt dat de Chow Chow een speciale honden-draak was in het begin der tijden. Omdat de Chow zo’n hekel had aan de donkere nachten besloot zij op een nacht om de donkere hemel te likken waardoor het licht verscheen. Dit maakte de goden zo boos en namen zij wraak op de Chow. Hiermee lieten ze hem achter met een blauwe tong zodat iedereen weet wat zij gedaan had. De volgende video vertelt meer over verschillende legendes.

Andere hondenrassen met een blauwe tong.

De Chow dacht uniek te zijn in de hondenwereld met zijn blauwe tong. Maar helaas voor hem is er een uitzondering want er is nog een ras waar in de ras standaard bepaald is dat deze blauw/zwart pigment moet hebben in de mond en op de tong.

Dit zijn andere hondenrassen met een blauwe tong.

Eurasiër

De Eurasiër is een relatief nieuw ras, zij zijn namelijk pas sinds 1973 erkend als officieel ras. Het ras is ontstaan door het kruizen van Chow Chow, Keeshond en Samojeed. Het is daarom niet zo gek dat dit ras ook een blauwe tong heeft. Echter, de ras standaarden schrijven niet voor dat deze hond een blauwe tong moet hebben. Bij een Eurasiër zie je namelijk verschillende soorten tong. Sommige zijn volledig blauw, andere hebben enkel wat blauwe vlekken zoals onze Yoshi hier onder. Er zijn ook Eurasiërs met een volledig roze tong.

Shar-Pei

De shar-pei is een oud chinees ras dat voornamelijk bekend is om hun gerimpelde huid. Deze rimpels verdwijnen naar mate de hond ouder wordt. Wat veel mensen niet weten is dat deze honden een volledige donkere tong hebben die zich soms ook kan uiten als donkerblauw, paars of volledig zwart. Deze hond wordt als pup geboren met een roze tong. Naarmate het dier ouder wordt zal de tong donkerder kleuren.

Als ras standaard is ook beschreven dat de shar-pei een zwart/blauwige tong en bek moet hebben.

Echter, bij dit ras geldt de uitzondering dat de kleur mag afwijken naar een lavendel-achtige tint.

Thaise Ridgeback

De Thaise Ridgeback is een gespierde middelgrote hond met een gestroomlijnd lichaam dat hem heel behendig maakt, een natuurlijke atleet! Thaise Ridgebacks zijn bestempeld als gezelschapsdieren maar zij bezitten nog steeds hetzelfde instinct als vroeger voor het werk waar zij voor gefokt zijn, namelijk: jagen en waken. Deze honden kunnen een volledig blauwe tong hebben, maar blauw gevlekt komt ook vaak voor.

Rottweiler

Niet zoveel als bovenstaande honden, maar ook rottweilers worden gezien met een blauwe tong. Een volledig gekleurde tong kom je niet zo heel gauw tegen.

Als rottweilers een blauwe tong hebben zijn dit vaker vlekken blauw of zwart.

Rottweilers zijn fantastische waakhonden. Dus als je van plan bent om ergens in te breken waar een rottweiler waakt, vraag jezelf dan eens af of die vlekken simpelweg geen bloed is van de vorige persoon die daar probeerde in te breken….

Golden Retriever

Eén van Nederlands meest favoriete ras, de golden retriever! Deze allemansvriend wordt regelmatig gespot met blauwe vlekjes op de tong. Bij de ene hond zijn de vlekjes groter dan bij de andere hond. Sommige golden retrievers worden als pup geboren met blauwe vlekjes, bij andere kunnen blauwe vlekjes nog ontstaan op een latere leeftijd.

Akita

Akita’s lijken een beetje op een slanke variant van de Chow, dus ik denk dat het geen verrassing is dat deze hond ook gespot wordt met een blauw gevlekte tong. Echter, de FCI ras standaard geeft aan dat akita’s geen blauw of zwartgevlekte tong mogen hebben.

Akita’s zijn intelligente honden die trouw zijn naar hun baas. Echter, hebben zij ook een onafhankelijke/dominante aard. De akita is waaks en zelfverzekerd en houdt van lange wandelingen of indien goed getraind, een fietstocht.

Chow Chow

De Chow Chow is natuurlijk het bekendste hondenras met blauwe tong. De hond is een van de oudste rassen wereldwijd. Oorspronkelijk komt deze hond uit China waar hij 2000 jaar geleden al gebruikt werd als waak, – en-jachthond. De Chow is verwant aan de Noordse type spitsen zoals onder anderen Siberische Husky, Alaskan Malamute, Keeshond, Samojeed en Akita-inu. De Chow kwam relatief laat uit China naar de rest van de wereld. Wat dat betreft is er niets veranderd. China was toen een gesloten land, en dat is het nu enigszins nog steeds

Chow’s zijn vriendelijke honden, mits goed gesocialiseerd. Ze kunnen zich erg hechten aan hun baas en zichzelf daardoor aanhankelijk opstellen tegenover bekende mensen. Echter tegenover vreemde kan de Chow zich afstandelijk gedragen. Dit is natuurlijk deels genetisch bepaald, en deels bepaald door de juiste opvoeding. De Chow fokker moet u precies kunnen vertellen over de karakters van de ouders en of een pup bij jou past.

Bij de meeste rassen is het vaker een uitzondering dat zij een blauwe tong hebben, en als je een hond wil met een blauwe tong zou ik gokken op een Chow Chow, Shar-pei of Eurasier.

Ben je opzoek naar een ander dier met een blauwe tong? Onderstaande dieren hebben er ook één!

  • Giraffe
  • Ijsberen
  • Angus koeien
  • Jersey koeien
  • Blauwtongskink
  • Okapi’s
  • Impala’s

Is een blauwe tong bij honden gevaarlijk?

Ik heb zelf een hond met een blauw gevlekte tong, een Eurasiër. Misschien wel grappig om te vertellen maar toen wij deze hond kregen had ik geen enkel idee dat hij een blauwe tong zou krijgen.

We hebben twee keer bij het nest gekeken voordat we de hond konden meenemen. Beide keren was ons niet opgevallen dat er blauwe vlekken op zijn tong zaten. Toen we de pup twee dagen in huis hadden, zag ik ineens dat de hond een blauwe vlek in zijn mond had toen hij aan het gapen was. Ik was echt verbijsterd, ik begreep er niks van en dacht op een gegeven moment, waarom zit er schimmel op zijn tong..

Ik werd al gauw gerustgesteld omdat dit een normale verschijning is voor deze honden.

Dus een blauwe tong bij een hond is niet gevaarlijk. Maar denk er wel aan dat als een hond uitingen van blauw pigment heeft in zijn tong, dit vaak als pup of in de opgroeifase al naar voren komt. Heb je een hond die niet bekend staat om de blauwe vlekken, maar deze wel in een keer te zien zijn bij je hond. Dan is het verstandig om even de dierenarts te bellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *