Processierups hond
Processierups in opmars. Bescherm jouw hond!
31 maart 2021
Pup aanschaffen, waar moet ik op letten?
15 april 2021
Laat alles zien

Mag een hond komkommer?Je ziet ze overal, van salades tot belegde broodjes. Komkommers kunnen een verfrissende en gezonde toevoeging zijn voor elk menselijk gerecht. Maar hoe zit het eigenlijk met honden? Mag een hond komkommer eten?

Mogen honden komkommer eten?

In het kort: ja! Een komkommer in plakken of blokjes gesneden is de ideale snack voor jouw hond, en ook voor jouzelf trouwens. Echter, voor alles dat je je hond geeft geldt: voer met mate. Een komkommer kan er voor zorgen dat jouw hond op een warme zomerdag goed gehydrateerd blijft omdat een komkommer veel water bevat. Jouw hond vindt deze knapperige maar toch sappige snacks misschien net zo lekker als een normaal hondenkoekje dat je in de winkel gekocht hebt. Als dit zo is kan je komkommer goed gebruiken als alternatief tijdens het trainen met jouw hond.

Mogen honden komkommer eten

Is komkommer gezond voor mijn hond?

Ja, komkommer is gezond voor honden. Een verse komkommer bestaat voor ongeveer 96% uit water en zijn lekker knapperig, ideaal om op een warme dag te nuttigen. In komkommers zit onder andere ook vitamine K, vitamine C, magnesium en kalium. Allemaal belangrijke voedingsstoffen voor een gezond dieet voor honden.

Geef jouw hond geen ingelegde komkommer of andere ingelegde groente. Deze zitten vaak vol met zout of suiker en bevatten vaak andere ingredienten die niet bedoeld zijn voor honden, zoals knoflook of ui. Deze kunnen in grote hoeveelheden giftig zijn voor honden.

Houd het dus bij verse groenten!

Verschillende variaties om te serveren

  • Snijd de komkommers in brede rondjes en verwijder de zachte binnenkant met zaadjes. Vul de binnenkant van de komkommer met bijvoorbeeld pindakaas
  • Combineer gehakte en geschilde komkommer met stukken Cantaloupe meloen, selderij en peer voor een verfrissende hond vriendelijke salade
  • Gebruik kleine blokjes komkommer om te trainen met je hond
  • Snijd plakken komkommer en droog deze uit met een voedseldroger. Ideale kauwsnack voor honden
  • Bevries stukken komkommer, al dan niet geschild in de vriezer en geef aan jouw hond. Als de komkommer geschild wordt kan je dit geven aan pups die last van hun tanden hebben
  • Gebruik kleine stukken komkommer als topping van het normale voer

Is komkommer eten gevaarlijk voor honden?

Het enige waar je je druk om hoeft te maken is het feit dat je hond het TE lekker vindt en ze daarom zo snel mogelijk weg wil schrokken. Jouw hond kan zich hierdoor overeten of stikken, wat me beide niet helemaal de bedoeling lijkt van deze lekkere snack.

Zoals met alles wat je eet, kan het overeten van komkommer maagklachten veroorzaken. De zaadjes en schil van de komkommer kunnen irritaties opwekken in de maag van een hond. Je zou er dus voor kunnen kiezen om de komkommer te schillen en de zaadjes te verwijderen. Dan kan de hond met een gevoelige maag ook van deze snack genieten!

Een hele komkommer in een keer tegelijk proberen weg te schrokken vraagt om problemen. Om het risico dat een hond stikt in de komkommer is het verstandig om deze in een goed formaat voor jouw hond te snijden.

Als jouw hond voor het eerst komkommer krijgt is het verstandig te starten met een kleine hoeveelheid om te zien of de hond het goed verteert.

is komkommer eten gevaarlijk voor honden?

Hoeveel komkommer mag mijn hond eten?

Een algemene aanbeveling van dierenartsen is om de 10% regel te volgen. Dit betekent dat alle snacks, inclusief rauwe groente, 10% mogen zijn van de calorie├źn die de hond binnen krijgt.

Dit zou betekenen dat jouw shih-tzu misschien maar een halve komkommer mag, terwijl een deense dog misschien wel een halve emmer kan eten.

Komkommers bevatten maar 1% suiker per schaaltje (115 gram). Een schaaltje komkommer heeft ongeveer 1,5 gram suiker, 0,7 gram vezels en bestaat totaal uit 15 kcal. Dit maakt komkommer een goede snackoptie voor honden die op een dieet zitten of diabetes hebben.

Een snack met weinig calorie├źn, zoals de komkommer is ideaal om als trainingssnack te gebruiken of als topper op het normale voer. Dus vanaf nu kan jij jouw salade delen met je pup!

Wat voor gezonde snacks geven jullie je hond? Laat het weten in de reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.