Pup zindelijk maken
Pup in huis? Zo kan je jouw pup zindelijk maken
23 maart 2021
Mag een hond komkommer?
14 april 2021
Laat alles zien

Processierups in opmars. Bescherm jouw hond!

Processierups hond

De processierups is waarschijnlijk een bekende lastpost voor jou en jouw hond. De eikenprocessierups is voornamelijk te vinden in eikenbomen maar de praktijk heeft laten zien dat zij ook gewoon in andere bomen klimmen als er geen eiken in de buurt zijn. Wij worden thuis al 3 jaar lang geteisterd door deze diertjes. Maar dat zal wel iets te maken hebben met het feit dat onze wijk he-le-maal vol staat met eikenbomen. Ondanks dat het probleem met het jaar erger lijkt te worden moeten we toch een manier vinden om samen met de processierupsen te leven.

Lees in dit blog artikel meer over deze processierups om klachten bij jouw hond te voorkomen.


Wat is een eikenprocessierups?

Een eikenprocessierups is een behaarde rups die voornamelijk in eikenbomen voorkomt. Het zijn de larven van de nachtvlinder die ergens in augustus haar eieren legt in de hoge toppen van de eikenboom. De rupsen zijn constant opzoek naar voedsel. Zij eten eikenbladeren in de toppen van de eik. De eikenprocessierups beweegt altijd in een groep, ofwel in processie.

Een processie is een ceremoniële optocht die vaak van religieuze aard is. Dit woord komt vanuit het Latijnse werkwoord procedere, wat “verder gaan” betekent. Maar een processie is dus een groep met mensen die zich gezamelijk voortbewegen voor een bepaald, maar niet altijd hetzelfde doel. Je kan hier meer lezen over processie.


Hoe herken ik processierupsen?

Een processierups gaat door verschillende ontwikkelingsstadia welke met een eigen look komen.

 • Ei

  Periode: Augustus tot halverwege april
 • Jonge processierups

  Periode: Halverwege april tot halverwege mei
 • Volwassen processierups

  Periode: Halverwege mei tot begin juli
 • Pop

  Periode: Halverwege juni tot halverwege juli
 • Vlinder

  Periode: Begin juli tot begin september

De periode wanneer de overlast over het algemeen begint is in de periode mei, als de processierupsen volgroeid zijn. De overlast kan doorgaan tot begin september. Ondanks dat de rupsen dan wellicht al vlinders zijn geworden, kunnen de brandharen van de rupsen nog in lege nesten achterblijven.

Brandharen?

Ja brandharen, inderdaad!

De brandharen zijn de oorzaak van de overlast die wij allemaal ervaren door deze rupsen. De brandharen zijn met het blote oog vrijwel niet te zien, deze zijn namelijk maar 0,2 tot 0,3 millimeter. Volgens naturetoday heeft een volwassen processierups ongeveer 700.000 brandharen.

De eikenprocessierupsen maken hun nesten vaak op dikke takken of onderaan de stam richting het zuiden. De jonge rupsen hebben een oranje kleur.

jonge processierups

Deze kleur verandert als zij volgroeid zijn. Zij hebben dan een grijsgrauwe kleur met lichte sprieten.

Eikenprocessierups

Bron: zorgwijzer.nl


Deze nesten zitten vol met brandharen van de processierups. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat jouw hond überhaupt in de buurt komt van een nest. Als hij hier namelijk in bijt of zijn neus in steekt zal dat op zijn zachtst gezegd heel onplezierig voor hem zijn.

De rups gebruikt zijn brandharen als verdedigingsmechanisme, en kan deze op elk gewenst moment afschieten. Dus het kan voorkomen dat rupsen zich bedreigd voelen en daarom brandharen afschieten. Het schijnt zelfs te zijn dat harde wind al reden genoeg kan zijn voor een processierups om brandharen of te vuren.

De brandharen wegen natuurlijk niks en worden door de wind meegenomen. Dit is de manier waarop de meeste mensen en dieren in contact komen met de processierups. De brandharen vliegen alle kanten op. Deze belanden vervolgens weer op het gras in de tuin, op het water en ga zo maar door.

Symptomen als een hond in aanraking komt met de processierups.

Omdat brandharen zo ontzettend klein zijn worden deze makkelijk verspreid door de lucht. De kans bestaat dat brandharen worden ingeademd of terecht komen op jouw huid. Brandharen hebben weerhaken waardoor deze vast blijven zitten aan de huid. De brandharen dragen bepaalde eiwitten die worden opgenomen door het lichaam en hier door zware allergische reacties kunnen optreden.

Klachten bij mensen uit zich meestal door jeuk en rode bulten. Honden hebben minder last van irritatie aan de huid omdat zij natuurlijk een vacht dragen. Ikzelf heb al een aantal keer helemaal ondergezet met brandharen die via de vacht van mijn hond op mij zijn gekomen. Dus vergeet niet dat er ook brandharen in de vacht van jouw hond kunnen zitten en die op jou terecht komen als je jouw hond aait.

Symptomen als een hond in aanraking komt met de processierups kunnen zijn:

 • Problemen met ademhalen
 • Beschadiging van de bek en tong
 • Ontsteking van de ogen
 • Ontsteking van het slijmvlies in de bek
 • Zwelling van de lippen en tong
 • Moeite met slikken
 • Kwijlen
 • Tranen
 • Kokhalzen
 • Braken
 • Sloom en/of lusteloos
 • Meer slapen dan normaal

Wat te doen voor jouw hond tegen de processierups

Heeft jouw hond al een hap genomen uit een processierupsnest of denk je dat hij op een andere manier in contact gekomen is met de brandharen? Dan is het van groot belang dat je snel handelt! Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts om jouw hond te laten onderzoeken.

De dierenarts kan met zijn behandeling zorgen dat de hond geen of minder last heeft van de pijn, zwellingen en niet hoeft te braken. Als er brandharen van de processierups in de ogen of bek van jouw hond zitten zullen deze goed uitgespoeld moeten worden. Zo’n behandeling kan een aantal dagen duren en de klachten kunnen nog enkele weken aanhouden voordat deze helemaal weg zijn.

Is jouw hond in aanraking gekomen met brandharen maar is het niet zo ernstig om naar de dierenarts te gaan? Dan kan je zelf met water jouw hond afspoelen. Ga hem in ieder geval niet aaien of krabben om zijn jeuk te verminderen.

Voorkomen is key

Iedereen wil zijn hond deze gruwel natuurlijk besparen en daarom zijn er een aantal zaken waar jij als eigenaar rekening mee kan houden.

Het vervelende van de eikenprocessierups is dat één volwassen processierups 700.000 tot 1.000.000 brandharen heeft. Als je de nesten op de bomen wel eens hebt gezien, die wemelen van de rupsen. Dit betekent dus dat er MILJOENEN brandharen in omloop zijn die heel eenvoudig door de wind meegenomen worden.

De brandharen zijn 0,2 - 0,3 millimeter groot en kunnen ruim 100 meter in de lucht verplaatst worden. Brandharen komen overal terecht, ook in jouw tuin. Dus als jij een zwembad hebt staan en deze niet afdekt kunnen hier brandharen in komen. Waarschijnlijk niet direct vervelend voor honden, maar dit kan dus ook op open water plaatsvinden waar jouw hond misschien wel zwemt.

Voorkomen is beter dan genezen is een oud gezegde die in deze situatie zeker van toepassing is. Dit is wat je kan doen om te voorkomen dat jouw hond klachten krijgt door de eikenprocessierups.

Processierups info

Wat je kan doen:

 • Ontloop eikenbomen. Zorg dat je op de hoogte bent over waar er eikenbomen kunnen staan, en loop hier met een boog omheen. Besmette bomen worden vaak afgezet of gemarkeerd. Zie je een besmette boom? Geef dit door aan de gemeente zodat zij het nest kunnen laten verwijderen. DOE DIT NOOIT ZELF.
 • Houd je hond aan de lijn. Als jouw hond aangelijnd loopt krijgt hij nooit de mogelijkheid om bij een eikenboom te komen. Tenzij je dit natuurlijk toelaat.
 • Laat jouw hond nooit snuffelen of spelen in de bermen van een besmet gebied.
 • Bewaar geen spullen van jouw hond buiten. Laat geen spullen buiten liggen waar jouw hond mee kan spelen. Door speeltjes dag en nacht buiten open in de tuin te hebben liggen bestaat de kans dat hier brandharen op komen. Deze kunnen in de bek van jouw hond terecht komen als hij hier mee gaat spelen. Dit geldt natuurlijk ook voor voer en drinkbakken.
 • Spoel hondenzwembaden om. Met het warme weer hebben wij altijd een zwembadje staan voor de hond. Als deze dag en nacht onbedekt buiten staat kunnen hier brandharen in komen. Deze blijven drijven op het water en in zijn bek terecht komen. Dit geldt natuurlijk ook voor zwembaden waar jij zelf ook ingaat. De brandharen drijven op het water en blijven aan jou plakken op het moment dat je het zwembad in of uitstapt.
 • Laat geen was drogen in de tuin die je gebruikt voor je hond. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken die je gebruikt om jouw hond droog te maken als hij uit het zwembad komt. Brandharen kunnen uit de lucht op de handdoeken komen, en door hem hiermee af te drogen kunnen brandharen op jouw hond terecht komen. Dit geldt natuurlijk ook voor was dat je voor jezelf gebruikt.
 • Plaats vogelhuisjes in of rond jouw tuin. Met hele harde wind of storm vliegen naast brandharen soms ook de rups zelf door de tuin. Ik heb zelf al een aantal rupsen bij ons in de tuin gevonden na een hevige stormbui in augustus 2020. Deze rupsen zijn een direct risico voor jouw hond en moeten dus uit jouw tuin verwijderd worden. Je kan hier de meest gevreesde vijand van de eikenprocessierups voor in zetten..


De Koolmees!

Koolmezen hebben geen enkel probleem met het eten van eikenprocessierupsen. Als jonge rups zijn zij een makkelijk prooi voor koolmezen. Maar ook een volwassen rups mét brandharen wordt genadeloos door een koolmees opgegeten. De koolmees schudt en tikt de rups tegen boomtakken aan waardoor de rups in de stress schiet en zijn brandharen uitschiet. Op onderstaande video van Nature Today is te zien hoe een koolmees dit aanvliegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.