Mag een hond komkommer?
14 april 2021
puppy
Checklist voor je nieuwe pup
7 mei 2021
Laat alles zien

Pup aanschaffen, waar moet ik op letten?

Gefeliciteerd!

Allereerst wil ik je feliciteren met het feit dat je de moeite neemt om je te verdiepen vóórdat je op impulsieve wijze een pup in haast haalt. Dat mag namelijk best benoemd worden!

Welke type hond past bij mij?

"Welk type hond past bij mij?" is wellicht de allereerste vraag die je jezelf zal moeten stellen. Want wat heb jij én wat heeft een hond er nou aan als jullie niet bij elkaar passen? Op internet heb je allerlei testen om uit te kunnen sluiten welk type hond wél of niet bij je past. Ik heb er een paar voor je opgesomd:

  1. Puppytest.nl
  2. Smolke rassentest
  3. Libelle hondentest

Er zullen er op internet ongetwijfeld meer te vinden zijn, dit zijn echter de meest voor de hand liggende. Ga gerust op onderzoek uit of je een betere of uitgebreidere test kunt vinden (let me know).

Controleer de fokker

Zoals je wellicht hebt meegekregen zijn er veel 'broodfokkers' actief. Ik ga verder niet in op allerlei potentiële ellende welke dit kan veroorzaken, laten we het leuk houden! 

Veel professionele fokkers zijn aangesloten bij rasverenigingen. Een rasvereniging stelt bepaalde eisen aan fokkers ten behoeve van de honden welke gefokt worden (omstandigheden). Wanneer je een rashond met stamboom koopt, dan moet de fokker bekend zijn bij Raad van Beheer. Wanneer je een serieuze fokker treft is deze ook aangesloten bij een rasvereniging. Bij twijfels over een fokker, gaat niet over tot koop!

 

raad-van-beheer

Controleer de hond

Er zijn allerlei manieren om je toekomstige pup te controleren. (zo ver zaken te controleren zijn). Wanneer je bijvoorbeeld een rashond (hond met een stamboom) koopt, dient deze hond een specifiek nummer te hebben. Dit nummer wordt vaak afgekort door N.H.S.B. (Nederlands Honden Stamboek). Je kunt een hond op naam, stamboom of chipnummer opzoeken in de Dutch Dog Data. Hier zoek je vaak de moeder (teef) op van de pup welke jij zou willen gaan aanschaffen.

Je kunt de volgende zaken controleren:

  1. Stamboom
  2. Nakomelingen
  3. Nestgenoten
  4. Gezondheid (bijv. Heupdysplasie & Elleboogdysplasie)
  5. Titels

 

dutch-dog-data

Ga af op je gevoel

Voelt er iets niet goed? Ga af op je intuïtie! Als je ook maar een klein beetje twijfeld, ga alsjeblieft niet over tot aanschaf. Is het de fokker zelf? De leefomstandigheden? Of de staat van de honden welke je aanteft? Doe het niet!

Om er een positieve wending aan te geven, voelt alles wél goed? Maakt een pup verbinding met je? Eén specifieke pup welke telkens naar jou toe trekt? Dan is dit waarschijnlijk jouw pup! Geniet ervan!

Pup

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.