Steeds erger
Heftige oogziektes. Wat moet je doen?
21 maart 2021
Processierups hond
Processierups in opmars. Bescherm jouw hond!
31 maart 2021
Laat alles zien

Pup in huis? Zo kan je jouw pup zindelijk maken

Pup zindelijk maken

Een pup zindelijk maken is voor sommige nieuwe hondenbezitters het lastigste deel van de opvoeding van hun pup. Toch hoeft het allemaal niet zo heel lastig, tijdrovend en frustrerend te zijn als de opvoeding correct en consistent uitgevoerd wordt.

Het is belangrijk dat jij, de hondenbezitter geen onrealistische verwachtingen hebt over de zindelijkheid van jouw pup. Als jij verwacht dat jouw 8 weken oude pup binnen 3 dagen zindelijk is dan kan ik je nu al vertellen dat je teleurgesteld wordt. Zulke verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat je ontmoedigd wordt als jouw puppy niet zo snel leert als dat jij gehoopt had.

Eindelijk is het zo ver, je gaat je nieuwe pup ophalen! Dit is natuurlijk fantastisch, de 1e dag met je nieuwe allerbeste vriend. Maar vergeet niet dat de eerste dagen heel stressvol voor je kunnen zijn. En vooral voor jouw pup natuurlijk. Jouw pup heeft haar hele leven al een veilig leven gehad bij haar  moeder, broertjes en zusjes. Waarschijnlijk is dit ook de eerste keer dat jouw pup voor het allereerst weg is van haar familie, en dit kan heel lastig voor haar haar.

Gelukkig passen honden zich veel sneller aan situaties aan dan mensen doen. Maar daarom is het zeker niet verkeerd om even stil te staan wat voor impact het heeft op een hond als die van zijn nest weggehaald wordt, en jij kunt hier natuurlijk het nodige begrip voor tonen.


Hoe een pup zindelijk maken

Een van de grootste fouten die je kan maken als je een pup gaat opvoeden is om geen gebruik te maken van een bench. Dit maakt zowel jouw, als jouw pup’s leven zo veel beter. Honden hebben een veilige plek nodig waar zij zich veilig en comfortabel voelen.


Het is niet wreed.

Het is geen straf.

Het is niet onmenselijk.


Door gebruik te maken van een bench bied je jouw pup een veilige ruimte waarop haar voorouders altijd gerekend hebben. Echter, houd er rekening mee dat jouw pup het hoogstwaarschijnlijk absoluut niet leuk vindt om in de bench te zitten. Zij zal gaat blaffen, huilen, zeuren etc. Zij zal alles uit de kast trekken om uit die bench te komen. Laat de pup er nooit uit als zij zulk gedrag vertoont, want dan leer je haar dat als zij zich misdraagt, haar bench opengaat. Als je dit doorzet zal jouw lieve pup heel snel doorkrijgen dat zij zich alleen maar hoeft te misdragen om haar zin te krijgen.

Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Wanneer begint het zindelijk maken van jouw pup?

Het liefst heb je natuurlijk dat de fokker al begint met het zindelijk maken van de puppy’s. Informeer daarom ook altijd bij de fokker welke en hoeveel moeite zij stoppen in de pup’s met betrekking tot zindelijkheid en socialisatie.

Maar dan eindelijk is het zover, de nieuwe pup komt vandaag! Zoals hierboven al aangegeven is, is het een enorme gebeurtenis voor jouw pup als zij bij haar familie weggehaald wordt. Dit is ook het moment wanneer je begint met het zindelijk maken van jouw pup.

Voordat je in de auto stapt met jouw pup is het verstandig om te achterhalen wat de pup al gedaan heeft deze dag. Heeft zij gegeten, geplast of gepoept?

Als je thuis aangekomen bent ga dan niet direct naar binnen maar breng de pup naar de door jou aangewezen plek waar zij haar behoeften kan doen. Geef de pup een minuut of 5 de tijd om een plas te doen.

Op het moment dat je voor het eerst naar binnen gaat met je nieuwe pup breng je hem naar de plek die ingericht is voor haar, en maak haar bekend met de bench. Doe dit op een positieve manier! Het is de bedoeling dat zij van haar bench gaat houden.

De zindelijkheidstraining start dus op het moment dat je je pup mee naar huis neemt. Het is belangrijk dat je de pup laat zien waar haar plaats om te plassen is. Zij zal natuurlijk niet elke keer op exact dezelfde plaats haar behoeften doen, maar breng haar wel elke keer naar ongeveer dezelfde plek. Ze zal uiteindelijk leren dat als jij haar naar deze plek leidt, jij wilt dat zij gaat plassen. Als je dit maar vaak genoeg doet zal ze snel de link leggen dat plassen en poepen buiten hoort te gebeuren.

Hoe lang kan jouw pup het ophouden?

De hoeveelheid tijd dat jouw pup kan wachten voordat zij weer naar buiten moet ligt heel erg aan haar leeftijd. Ondanks dit feit, ongeacht hoe oud jouw pup is als je haar ophaalt, wees bereid om de zindelijkheidstraining direct te starten alsof zij nog een pup is van 8 weken oud. De snelste manier om een pup zindelijk te krijgen is om simpelweg te voorkomen dat zij de kans krijgt om binnen te plassen. Voorkomen is de beste manier om een pup zindelijk te maken, en wat mij betreft betekent dit dat jouw pup elke 20 minuten naar buiten moet als zij niet in de bench zit.

Ik heb meerdere mensen dingen horen zeggen zoals, “Nou, de mensen van de fokkerij hebben goed voor haar gezorgd en zeggen dat de pup haar behoeften al een paar uur kan ophouden. Dit is natuurlijk geweldig nieuws dat jouw pup het zo goed doet bij haar vorige eigenaren. Maar vergeet niet dat jouw pup weggehaald wordt bij haar familie, en in een vreemde omgeving wordt geplaatst. Alles is dus helemaal nieuw voor de pup en alles begint ook helemaal opnieuw.

Dat jouw pup het bij de fokker goed deed is natuurlijk fantastisch en dit zou ook betekenen dat zij het bij jou thuis ook snel zou moeten oppakken. Als algemene vuistregel geldt dat een puppy jonger dan één jaar over het algemeen de hoeveelheid maanden + 1 zijn plas kan ophouden.

Dus een pup van 8 weken zou het theoretisch 3 uur lang kunnen ophouden.

Pup zindelijk maken s’ nachts

Overdag heb je natuurlijk veel meer zicht en controle over jouw pup dan wanneer jijzelf ook ligt te slapen. Om jouw pup zindelijk te maken in de nacht kan je hier het best een bench voor gebruiken.

Het gebruik van een bench komt met verschillende voordelen die de opvoeding van jouw pup een stuk eenvoudiger maakt, namelijk:

 1. Indien op een positieve manier aangeleerd, biedt de bench een veilige omgeving voor jouw pup.

 2. Tijdelijk beperken van vrije ruimte voor de pup. Zo krijgt zij geen kans om ergens in huis te plassen of wellicht iets stuk te maken. Op deze manier kan jij de grens aangeven, en jouw pup geleidelijk meer ruimte geven als zij dit verdient.

 3. Honden zijn van nature schone dieren die hun behoeften niet willen doen in de ruimte waar zij slapen. Een bench van de juiste afmeting zal dit effect ook creëren.


De eerste nachten met jouw nieuwe pup kunnen erg zwaar zijn voor zowel de hond als voor jou zelf. De pup mist zijn broers en zussen uit het nest nu extra erg. Je zou ervoor kunnen kiezen om de bench boven dicht bij je bed te zetten, en de dagen erna de bench steeds verder van jezelf verwijderen tot dat de bench beneden staat.

De eerste nachten slaapt jouw pup waarschijnlijk niet in één stuk door. En zoals je hierboven gelezen hebt kan een pup van 8 weken ongeveer 3 uur haar behoeften ophouden. De meeste mensen hebben denk ik wel een nacht die langer duurt dan 3 uur. Dit betekent dus dat je s ‘nachts jouw wekker moet zetten om de pup uit te laten.

Om het voor je zelf makkelijk te maken is het belangrijk om te onthouden wat jouw puppy al wel of niet gedaan heeft, en vooral hoe laat.

Stel, jij laat jouw pup voor het laatst naar buiten om 12 uur in de nacht en zij heeft toen gepoept en geplast. Theoretisch zou jouw pup nu tot 3 uur s ‘nachts de boel moeten kunnen ophouden. Wat wij altijd doen is de wekker 2,5 uur later zetten. Dus als de hond om 3 uur naar buiten moet, staat mijn wekker om half 3. Ik ga dan naar beneden en laat de pup naar buiten.

Stel dat ik hier een half uur mee bezig ben en ik lig om 3 uur s ‘nachts weer in bed. Dan weet ik dat de pup theoretisch weer om 6 uur naar buiten moet, en zet ik mijn wekker een half uur eerder, om half 6 dus. Vervolgens wordt het hele riedeltje herhaald. Dit houd ik vooral in het begin een aantal dagen vol om vervolgens rustig af te bouwen. Dus in plaats van elke 2,5 uur naar buiten, stellen we dit uit met 15 minuten.

Het is van belang dat je goed in de gaten houdt hoe jouw pup reageert. Stel je laat haar om 12 uur s ‘nachts voor het laatst uit en jouw hond begint 1 uur later te janken en te blaffen. Je gaat nu natuurlijk niet nog 2 uur wachten voor jouw pup naar buiten moet. De kans is groot dat zij dan al in haar bench geplast heeft als jij beneden komt.

Kijk dus wat jouw pup nodig heeft. Onze hond kon het in de nacht inderdaad 3 uur ophouden. Maar niet elke hond is hetzelfde. Ik ken mensen die er werkelijk waar elk uur uit moesten. Dit kan natuurlijk gebeuren, maar het goede nieuws is dat dit vanzelf beter wordt!

Pup zindelijk maken schema

Om jouw pup zindelijk te maken volgens het schema zal je gebruik moeten maken van een bench. Het leven van de jonge hond zal in het begin grotendeels draaien om de bench. Dit is haar plek waar zij zich terug kan trekken of neergezet kan worden om even af te koelen of uit te rusten. Zorg er dus voor dat jouw pup direct vanaf het begin een positieve associatie heeft met de bench.

Hieronder is het schema dat wij voor onze honden gebruikt hebben:

 • Pup wordt in de ochtend wakker in haar bench en gaat direct naar buiten om haar behoeften te doen.

 • Pup gaat terug in de bench en eet hier haar ontbijt. Laat haar 30 tot 60 minuten in de bench om het voer te laten verteren.

 • Pup gaat gelijk naar buiten om haar behoeften te doen.

 • Nu jouw pup buiten is geweest weet je zeker dat zij binnen geen ongelukje krijgt. Je pup mag nu een uur vrij spelen onder jouw toezicht. De regel hierbij geldt dat als jouw pup niet in haar bench zit, zij ELKE 20 minuten naar buiten moet om een plas te doen.

 • Pup mag nu 1-2 uur in de bench met iets waarop zij kan kauwen.

 • Pup gaat direct naar buiten om te plassen.

 • De pup krijgt tijd om buiten de bench te spelen onder jouw toezicht. Als jouw hond uit de bench is breng je haar ELKE 20 minuten naar buiten.

 • Pup gaat in de bench voor een dutje of met een kauwspeeltje.

 • Pup gaat direct naar buiten om te plassen.

 • Pup gaat terug in de bench voor 20-30 minuten. Geef haar avondeten in de bench.

 • Pup gaat naar buiten om haar behoeften te doen.

 • Pup krijgt tijd om te spelen onder jouw toezicht.

 • Pup gaat naar buiten net voor bedtijd.

 • Pup gaat in de bench om de nacht te slapen.


Met dit schema hadden wij onze hond met 12 weken zindelijk. Het is ontzettend belangrijk dat jouw pup een goede ervaring heeft met de bench. Straf haar daarom ook nooit in de bench. De bench moet een veilige omgeving zijn voor uw hond. Als zij deze omgeving niet als veilig ervaart kan het voor jouzelf een frustrerende weg worden om de bench alsnog positief te maken.

Wanneer is een pup zindelijk?

Wanneer is een pup zindelijk? Dat ligt volledig aan de toewijding van jou zelf. De beste manier om een pup zindelijk te krijgen is om te voorkomen dat zij in eerste instantie de kans krijgt om binnen te plassen.

Dus als jij ervoor zorgt dat jouw pup regelmatig buiten komt om iets te doen, verklein jij de kans dat dit binnen gebeurt. Let daarom ook op signalen die jouw pup geeft. Als je jouw pup leert kennen zal je zien dat je bepaald gedrag gaat herkennen. Ik kan namelijk direct zien wanneer mijn hond moet poepen. Hij begint dan zenuwachtig te drentelen en rondjes te draaien. Jouw pup zal ook een signaal geven als hij gaat poepen of plassen. Als jij dit door hebt kan je snel ingrijpen als je ziet dat jouw pup zulk gedrag binnen het huis vertoont.

Het is ontzettend belangrijk dat jij het voor jezelf duidelijk krijgt hoe vaak jouw pup ongeveer naar buiten moet en hoe lang hij het kan ophouden. Je kan de tijden dat hij niet naar buiten gaat dan uitbreiden. Maar het is ook fijn om te weten hoelang jouw pup het kan ophouden omdat er natuurlijk momenten komen dat jouw hond alleen thuis moet blijven voor een langere tijd.

Hier is het belangrijk voor jou om geen onrealistische verwachtingen te hebben van jouw pup. Als jij jouw 3 maanden oude pup de hele ochtend en een deel van de middag in de bench laat zitten omdat jij zelf aan het werkt bent is de kans natuurlijk heel groot dat hij zijn bench niet drooghoudt.

Is dit dan de schuld van de pup?


Nee natuurlijk niet. Misschien heeft jouw pup met 12 weken de link allang gelegd dat hij buiten op het gras moet plassen. Maar als hij de kans niet krijgt om dit te doen dan moet het ergens anders, in zijn bench. Een jonge pup kan zijn blaas niet gelijk beheersen zoals een volwassen hond. Net als dat een baby dit ook niet kan. Sterker nog, bij een baby duurt het veel langer voordat zij “zindelijk” is.

Puppy zindelijk maken met kranten

Een puppy zindelijk maken met kranten is een manier die denk ik bij iedereen wel bekend is. Jij motiveert jouw hond om binnen te plassen op een krant en beloont haar hier uitbundig voor als dit lukt.

Sommige mensen gebruiken meerdere kranten waarop de pup haar behoeften kan doen. Naarmate de tijd verstrijkt worden er steeds minder kranten neergelegd waardoor de ruimte waarop jouw pup kan plassen steeds kleiner wordt. Als er geen kranten meer over zijn om op te plassen moet jouw pup het buiten doen.

Andere mensen beperken het tot een krant en verplaatsen deze steeds dichter naar de voordeur tot het moment dat je buiten bent en de pup dan daar haar behoeften kan doen.

Ondanks dat deze manier wel werkt en in sommige gevallen onontkoombaar is, staat deze methode haaks op wat je wilt bereiken.

Wat jij als bezitter van de pup wil is dat jouw pup haar behoeften buiten doet. Waarom zou je dan eerst de hond leren om binnen te plassen, en vervolgens dit verschuiven naar buiten. Als je de mogelijkheid hebt heeft mijn voorkeur altijd om direct te starten met jouw pup aan te leren dat haar plek om te plassen buiten is. Maar zoals ik al zei, voor sommige mensen is dit lastig. Als je in een appartement woont bijvoorbeeld.

Stel nou dat je toevallig in een appartement woont, of ergens anders waar het niet heel makkelijk is om snel buiten te zijn met uw pup. Dan is de krant methode een voor de hand liggende optie. Waar ik persoonlijk zelf gebruik van zal maken zijn grasmatten die je binnen neer kan leggen.

Dit is een geniale oplossing. Biologisch gras in een waterdichte bak die in jouw woning kan liggen. Jouw pup kan hier vrij op poepen of plassen. Het voordeel hiervan is dat jouw pup went aan het gevoel van gras onder zijn poten. Het wil nog wel eens gebeuren dat honden die geen of weinig gras voelen als zij opgroeien, dat ze alleen op de straat willen poepen en plassen.

Pup zindelijk maken zonder bench

Een pup zindelijk maken zonder bench volgt dezelfde principes als het zindelijk maken van een pup met een bench. Want voorkomen dat jouw pup binnen plast is de beste manier om jouw pup zo snel mogelijk zindelijk te krijgen.

Dit is ook gelijk de uitdaging waar je tegen aan gaat lopen. Als jouw pup altijd alle vrijheid heeft, betekent dit dat jij de hond 24/7 in de gaten moet houden. Want misschien heeft zij wel stiekem in de keuken geplast en heb jij dat niet gezien.

Het heeft dan absoluut geen nut om de pup te straffen op het moment dat jij daarachter komt. De pup is allang vergeten wat zij gedaan heeft en heeft daarom ook geen idee waarom zij gestraft wordt.

Het voordeel van de bench is dat het jouw hond stimuleert om goed gedrag te tonen. Als zij goed gedrag toont krijgt ze meer vrijheid. Dus dit betekent dat zij niet meer binnen plast of poept, maar ook dat zij niet knaagt aan stroomkabels of jouw meubels. De bench heeft dus een veel grotere rol dan alleen het zindelijk maken van je pup.

Onze hond heeft twee keer de stroomkabel van de lamp doorgebeten toen wij niet thuis waren. Gelukkig stond er geen stroom op de lamp dus hij is niet gewond geraakt. Maar het nadeel van zulk gedrag is dat ik niet kan ingrijpen als mijn hond losloopt door het huis, en ik op dat moment niet thuis ben.

Sloopgedrag wordt zelf belonend gedrag voor jouw pup met alle gevolgen van dien. De bench is hiervoor een goed hulpmiddel waarmee je grenzen kan stellen, en op basis van goed gedrag de hond meer vrijheid geven. Als de hond weer een terugval heeft betekent dit misschien dat zij de vrijheid nog niet aankan en is het wellicht goed om haar weer in de bench te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *